Wat is het toch fijn als je een zus hebt met geweldige ideeën! En het is nog toffer als je een hele batterij zussen en nichten hebt die net zo veel lol erin hebben om die te realiseren.

En zo spendeerde vijf ingenieurs hun weekend met knippen en strijken met dit als resultaat. Wil je dat ook kunnen? Dan let op … want dit kun jij ook!

Benodigdheden: T-shirts of wat dan ook waar je je afbeelding op wilt maken – een schaar of voor moeilijkere figuren een scherp cuttermes en een snijplank – plakband – flockfolie of strijkvelours – bakpapier – strijkijzer en strijkplank – goede zin!

Zoek plaatjes op internet die je op een shirtje wil strijken. Doe dit eerst zodat je weet welke kleur flock je nodig hebt. Zorg dat de plaatjes niet te moeilijk zijn, uit niet te veel kleuren bestaan en dat de stukjes zo veel mogelijk aan elkaar zitten. Dit vergemakkelijkt het strijken aanzienlijk!

Koop flock of strijkvelours, bijvoorbeeld bij mamarieke online of mijn *lievelings* naaimachinewinkeltje in Den Haag Nottet . Koop shirtjes of andere dingen waar je op wilt flocken, van materiaal dat je heet kunt strijken.

Om originele plaatjes te maken kun je in illustrator er een zwart-wit logo van maken. Ben je net zo’n beginnen in illustrator als ik kijk dan even naar tip 4 (na 4 minuten) van dit filmpje op youtube  Hij legt uit hoe je van pixels naar vectoren kunt gaan en van daar weer naar 2 kleuren zodat je er een mooi knipfiguur van kunt maken. Origineler toch? Wie wil dat nu niet? Zo maakte ik de auto, de boom en de driewielers, gewoon van foto’s.flock auto

Print de plaatjes op ware grootte uit.

Plak het plaatje op de flockfolie die je wilt gaan gebruiken. Als je teksten wilt maken, zorg dan dat ze of in spiegelbeeld zijn, of plak ze aan de andere kant van de flockfolie als je ze gaat uitsnijden zodat ze leesbaar op je shirt komen!

flock driewielerSnij als eerste de vlakken uit die eruit moeten bijvoorbeeld zoals de wielen van de driewieler. Snij of knip daarna de buitenranden. Om het snijden te vergemakkelijken is het handig om het hele plaatje te bedekken met plakband, dan stroopt het papier niet op onder je mes. Zorg dat het papier niet verschuift en plak desnoods extra plakband om het plaatje en de flock goed bij elkaar te houden.

Het flocken zelf is prima weer gegeven in dit 2 min filmpje. Werkt precies zoals wordt verteld al hadden wij de kleding niet voorgewassen.

 

Laat maar weten als je ergens vast loopt of als je vragen hebt. Vind het leuk om te horen wat jullie gemaakt hebben!