slaapzak 2Het was mama-dag, snikheet en meiske lag boven te slapen. Alle ingrediënten waren al in huis, dus tijd voor een slaapzak voor mijn meisje. De mooiste die ik vond was natuurlijk deze maar ik wilde geen gevoerde slaapzak en de drukkers op de schouders leken me vooral gewaardeerd te worden om in de mond van meiske te verdwijnen. En dat leek me nu juist niet zo’n goed idee.

Ik bedacht dat de slaapzak ongeveer een meter van schouder tot voetjes moest zijn, ik die van wafelkatoen wilde maken (zacht, warm maar niet te warm en ongevoerd) en de rits tot bijna onderaan moest komen (dan kun je er makkelijk in en uit). De wafelkatoen had mooi afgewerkte zelfkanten die ik langs de rits wilde laten lopen. Ik waste de katoen voor zodat ik niet aan het eind van de rit alsnog met een te kleine slaapzak kwam te zitten.

Gebruikt:

1m wafelkatoen met badstofbinnenkant (of zoveel als je van schouder tot voeten nodig hebt) – 1 rolletje biaisband met bloemetjes – 1 deelbare rits van ca 60 cm – Lockmachine – Naaimachine.

  1. Ik tekende het slaapzak eentjeindezee.
  2. Legde de voorpanden langs de zelfkant en het achterpand er tegenaan. Met kleermakerskrijt gaf ik aan waar ik de snijlijn van de lock wilde. (Bij de armsgaten en de hals was dat de patroonlijn, bij de naad van oksel tot oksel was dat 1 cm extra net als bij de schouders.)
  3. Daarna lockte ik de hele handel (met drie draden) en lette goed op dat de schouders van het voor- en achterpand even breed waren en de armsgaten goed op elkaar uitkwamen.
  4. Stik de schoudernaden en vouw ze open.
  5. Stik de biaisband langs de hele hals.
  6. Stik een stukje stof aan de onderkant van de rits (als de rits dicht is, want je wilt hem er ondersteboven inzetten).slaapzak 1
  7. Stik de rits en het stukje stof aan de zelfkanten van de voorpanden.
  8. Speld het voorpand op het achterpand. Zorg dat de armsgaten goed op elkaar passen en het midden van het voorpand (waar de rits zit) precies op het midden van het achterpand ligt. Misschien komen de onderkanten niet helemaal overeen, als dat zo is, knip je het grootste pand een beetje bij en lockt dat opnieuw.
  9. Stik het voorpand en het achterpand op elkaar. Als je een labeltje wilt tussen naaien, dan stik je dat nu eerst vast met een hulpstiksel op een van de twee panden. Stik het in de naad zodat het hulpstiksel straks niet meer zichtbaar is. Voor je alles vast stikt kunt controleren of je het niet per ongeluk verkeerd om hebt tussengestikt…
  10. Stik biaisband langs de armsgaten. Klaar!

PS: ja en dan heb je dus nog een stuk stof over…. Van het restant maakte ik slabbetjes. (wordt vervolgd!)

slaapzak poes 2